onsdag 27 april 2016

Budweiser : ny dekor (665249)

Amerikanska Budweiser har nyligen bytt standard-dekor på hemmamarknaden i USA. Den nya dekoren kommer allteftersom att rullas ut på olika marknader, och nu har turen kommit till Sverige.
Den hittillsvarande dekoren till vänster och den nya till höger.



Den hittillsvarande dekoren har av amerikanska burksamlare kallats "Bowtie", med anspelning på att dekoren ser ut som en fluga.

EAN-sidan av den nya burken :


Burken är som synes svenskanpassad med svensk text och det svenska pantmärket.

Koden är "665249" :



Upptäcktsdag : 2016 04 27
Burktillverkare : Ball
Kod : 665249
Burkvolym : 35,5 cl
Importör : Carlsberg Sverige AB
Bryggeri : Anheuser Busch
Tillverkningsland : USA


Tack till Mats Karlsson som upptäckte, och fotade denna nya burk.

tisdag 26 april 2016

Pistonhead Full Amber : ny dekor

Spendrups / Brutal Brewings varumärke "Pistonhead" som lanserades för några år sedan, har visat sig vara väldigt framgångsrikt ur en försäljningsmässig synvinkel. De olika Pistonhead-ölen har exporterats till en lång rad länder; bla.a. Finland, Australien, Thailand, USA, Storbritannien, med flera. Den senaste burkölen från Pistonhead heter Full Amber. Fronten av burken :


Baksidan :


EAN-sidan :



Denna burk säljs inte i Sverige, utan bara så vitt är känt, i Storbritannien. Bla.a på den stora matvarukedjan Tesco.


Lanseringsdag : 2015 10 29
Burktillverkare : REXAM
Burkvolym : 33 cl
Bryggeri : Brutal Brewing AB


Tack till Mats Karlsson som först uppmärksammade och tipsade om denna nya burk.
Tack till Lasse Andreasson för förmedlande av denna burk.

måndag 25 april 2016

Norska dekorer - en uppdatering

Det var ett bra tag sedan Burk-Bloggen tog sig an de senaste Norge-nyheterna i burkväg, men nu är det då dags för en genomgång av ett urval av det senaste årets nyheter.

Klicka på bilden för större version

- Mack God Jul (REXAM)
- Mack Haakon (REXAM)
- Mack Pilsner (REXAM)
- Munkholm Orginal (REXAM)
- Munkholm Fatøl (REXAM)
- Munkholm Bayer (REXAM)
- Lervig Pilsner (REXAM)
- Utepils (Grans) (CP)



Klicka på bilden för större version

- Hansa IPA (REXAM)
- Hansa Vienna Lager (REXAM)
- Hansa Appelsin (REXAM)
- Sagene pilsner (REXAM)
- Sagene sterk jul (REXAM)
- Sagene kjørepils (REXAM)
- Sagene lys sommer (REXAM)
- Sagene bayer (REXAM)



Klicka på bilden för större version

- Borg Pilsner (REXAM)
- Nøgne ø Asian Pale Ale (REXAM)
- Clausthaler Pale Lager (REXAM)
- Tou Pilsner (REXAM)
- Aass IPA (CP)
- Nord Lys (Mack) (REXAM)
- Isbjørn Lite (Mack) (REXAM)



Klicka på bilden för större version

- Aass Lys Bayer (CP)
- Aass Uten (CP)
- Aass Juleøl (CP)
- Aass California Hveteøl (CP)
- Mack Haakon (REXAM)
- CB Sørlands (REXAM)
--------------------------------
- Hansa IPA Extra (REXAM)
- FRI (Grans) (CP
- Ringnes Vørterøl (REXAM)
- Ringnes Lettøll (REXAM)
- Frydenlund Fatøl (REXAM)
- Bare øl 4.7% (CP)
- Polar Beer (REXAM) (import från Island)




- Bare Juleøl 4.7%
- Grans Vinterbrygd
- Nøgne ø Julekveld




- Mack IPA
- Mack Weissbier
- Mack Witbier
- Ringnes Lite




- Nøgne ø Inferial Stout
- Mack Pilsner


Tack till Lasse Andreasson för ständiga tips och upplysningar om norska burknyheter !

fredag 22 april 2016

Finska burkar 2015 : en slutsummering

2015 var ett mycket bra burkår i Finland, med massor av nya finska burkar. Burk-Bloggen har i en rad artiklar rapporterat om dessa nyheter under förra året. Idag görs en slutsummering av 2015 genom att ta upp de burkar som inte tidigare fått plats.

Ett av de mest kända finska ölmärkena - KOFF, representeras härunder med åtta olika limited edition-burkar. Som synes är det inga konstigheter att blanda hockey eller fotboll med öl i Finland (det är blott i Sverige som detta anses vara värre än digerdöden..)




Laitilan Kievari Humalainen och Laitilan Kievari Schwarz i två olika dekorutföranden :




Sex olika Keisari :




Keisari münchener, Keisari lager, Laitilan Mississippi, Olvi Sauna, Olvi Export, samt Kuohu Pale Ale. Lägg märke till den ryska texten i nedre delen av Olvi-burkarna. Dessa är Rysslands-exporter :




Marsalkka-burkar har funnits på den finska marknaden några år nu. men det kommer ständigt nya varianter och öltyper. Härunder ett urval av de många olika som har tillverkats :




Några s.k. supermarketburkar. Längst till vänster "Vaalea Lager". Nobelaner och Finkbräu från Lidl. Längst till höger en vanlig burk dock - Luomu Vaalea Lager Nikolai Sinebrychoff :




Carlsberg har ju förändrat sin standarddekor (genom att lägga till grundaren J.C. Jacobsen's signatur). Dekorbytet har skett i många länder, och även i Finland. Här både 50 cl-burken och dito 33 cl :




Brooklyn är ju ett välkänt ölmärke också i Sverige. Dock finns denna American Ale inte på burk på Systembolaget. Finland har dock en finskanpassad burk ute på butikshyllorna nu :




Till sist en kul kuriosavariant. Denna Sandels Premium Beer exporteras till Grekland,och har fått en pappersetikett med grekisk text :



Äldre artiklar :
Finska burkar 2015 : en nyhetsuppdatering - del 1 - kan läsas HÄR.
Finska burkar 2015 : en nyhetsuppdatering - del 2 - kan läsas HÄR.
Finska burkar 2015 : en nyhetsuppdatering - del 3 - kan läsas HÄR.
Finska burkar 2015 : en nyhetsuppdatering - del 4 - kan läsas HÄR.
Finska burkar 2015 : en nyhetsuppdatering - del 5 - kan läsas HÄR.


Ett stort tack till Kjell Kämpe, som tipsat, fotat och upplyst om alla de finska burknyheterna under 2015 !

tisdag 19 april 2016

Hong Kong 33 & 35 cl-dekorer - en uppdatering

Idag fortsätter Burk-Bloggen genomgången av burkutbudet i Hong Kong. I en tidigare artikel fokuserades det på 50 cl-burkar - men idag är fokus på de mindre burkarna i 33 och 35 cl volym. Nedanstående är så klart ingen komplett lista över vad som säljs, men ger en bra överblick över de vanligaste burkölen som finns att hitta på butikshyllorna.

Härunder några Heineken varav två är s.k.limited editions (samtliga med text om att de är Hong Kong-importer). Två olika dekorer av Guinness för kinesiskspråkiga marknader, två olika Mackeson-importer från Trinidad. Den undre raden fylls ut av San Miguel. San Miguel är ett av de vanligast förekommande ölen i Hong Kong. San Miguel är ju egentligen ett Filippinskt öl, men licensbryggs bla.a. i Spanien och Hong Kong. Både några standarddekorer samt några special editions finns med :

Klicka på bilden för större version


De fem burkarna överst till vänster är Taiwan-importer. Notera speciellt burk 4 och 5, som är fruktöl; Green plum och banan (!). Skol tillhör också ett av de mer populära sorterna. Här har vi dels en standardburk, samt en special edition med hästpolo-tema. Knight är bryggd för Hong Kong-marknaden av San Miguel i Kina.
Carlsberg tillhör ett av de mer populära ölen i Hong Kong. "Chill", "Special Brew" och de gröna burkarna är burkade i Kina (men har text om att de är importerade till Hong Kong). Blue Ice distribueras av San Miguel i Hong Kong, men är sannolikt bryggda i Kina :

Klicka på bilden för större version


Brück, Party, Pearl River, Snow Beer, Kingway, båda Valor, Tsingtao, Great Ocean, Laoshan, och de båda Yanjing - är Kina-importer. Zorok är en Vietnam-import :

Klicka på bilden för större version


Golden King är en Vietnam-import, Harbin en Kina-import, Blue Girl är ett gammalt tyskt varumärke, men som bryggs i Kina, och Pearl River är en Kina-import.
Pabst Blue Ribbon är bryggd & burkad i USA, men i en speciell exportburk för Hong Kong. Black Beer, Cass,och de båda OB-burkarna är Sydkoreaimporter :

Klicka på bilden för större version


Tidigare artikel om 50 cl Hong Kong-burkar kan läsas HÄR

Notera också att förvånansvärt många av de ovanstående burkarna, inte har så mycket "crimp" i toppen av burken. Många bryggerier kör vidare med den gamla "206" standarden (lock-diameter = 57 mm). I Europa ser man i princip numera aldrig annat än "202"-burkar (med lockdiameter =52 mm).

måndag 18 april 2016

Åbro Original | 5,2% (gränshandelsburk) : ny variant med estniskt pantmärke

Åbro Original | 5,2% finns ute i en ny variant. Men först en rekapitualtion av hur den oförändrade fronten av burken ser ut :


Den hittillsvarande burken till vänster och den nya burken till höger, där man ser att det estniska pantmärket nu är tillagt :



En artikel om den hittillsvarande varianten av denna burk kan läsas HÄR


Upptäcktsdag : 2016 04 16
Burktillverkare : REXAM
Storlek : 33 cl
Bryggeri : AB Åbro Bryggeri


Tack till Mats Karlsson för upptäckten samt foto på den nya burken.

söndag 17 april 2016

Hong Kong 50 cl-dekorer - en uppdatering

Burk-Bloggen vänder blicken österut, och gör ett nedslag i Hong Kong för att ta en titt på hur burkutbudet ser ut. Idag fokuseras det på 50 cl-burkar.
San Miguel är ett av de vanligast förekommande ölen i Hong Kong. San Miguel är ju egentligen ett Filippinskt öl, men licensbryggs bla.a. i Spanien och Hong Kong. Härunder både några standarddekorer samt några special editions :

Klicka på bilden för större version


Carlsberg tillhör ett av de mer populära ölen i den före detta kronkolonin. Exportburken är englandstillverkad, emedan "Special Brew" och de gröna burkarna är burkade i Kina (men har text om att de är importerade till Hong Kong). Samma sak med Budweiser och Harbin - de är bryggda och burkade i Kina, men har text om att de är importerade till Hong Kong :

Klicka på bilden för större version


Skol tillhör också ett av de mer populära sorterna. Här har vi dels en standardburk, samt en special edition med hästpolo-tema. Tsingtao, Snow Beer och Yanjing är Kinaimporter :

Klicka på bilden för större version


Blue Ice distribueras av San Miguel i Hong Kong. Dock är det oklart vart den är bryggd. Tiger, 1664 Blanc, och Heineken är importburkar från Singapore, Frankrike och Nederländerna - dock i specialanpassade burkar som har text om att de specifikt är importerade till Hong Kong. De båda olika Golden King-burkarna är Vietnam-importer,och Trio är en Tysklandsimport. Också dessa är speciella burkar dedikerade för just Hong Kong :

Klicka på bilden för större version


Max, Hite och Eagle är Sydkorea-importer bryggda på Hite Jinro-bryggeriet i Seoul. Blue Girl är ett gammalt tyskt varumärke, men som bryggs i Kina sedan 1906 (!) av Jebsen-bryggeriet. Sonderberg är en import från Sydkorea, och Kingway är en Kina-import :

Klicka på bilden för större version


Notera också att förvånansvärt många av de ovanstående burkarna, inte har så mycket "crimp" i toppen av burken. Många bryggerier kör vidare med den gamla "206" standarden (lock-diameter = 57 mm). I Europa ser man i princip aldrig annat än "202"-burkar (med lockdiameter =52 mm).

lördag 16 april 2016

Franska dekorer - en uppdatering

Då Burk-Bloggen häromsistens svängde förbi Frankrike, hittades en del nya intressanta burkar. Vi börjar med en blandning av högt och lågt. Både "Dagsbier" och "Kellegen" är s.k. supermarket-varumärken som blott och enbart finns att köpa hos en viss livsmedelskedja. Båda dessa är framtagna med motivet att priset ska bli så lågt som möjligt, något som kanske syns på de väldigt enkla dekorerna, och som även märktes på smaken på ölen...
Burken längst till höger - "Davelghem Blonde" var desto mer välsmakande ! En utsökt traditionell kloster-blonde !


- Dagsbier Biere Blonde (50cl, Ball, koder : L1189132B, MNR 2-3993-NI)
- Dagsbier Biere Forte (50cl, Ball, koder : L1189140A, MNR 2-3448-NI)
- Kellegen Pur Malt (33cl, Ball, koder : L1149301A, MNR 2-3424-NI)
- Kellegen Extra Forte (50cl, Ball, koder : L1147751A, MNR 2-3402-NI)


Härunder diverse franska burkar samt två importer :


- Peleforth Blonde (50cl, Ball)
- Atlas (50cl, Ball, kod : 51134353)
- Kronenbourg 7,2 "NOVEAU DÉCOR" (50cl, Ball, koder : B1227010A, 305474)
- Kronenbourg Original (33cl, Ball, koder : B1228770C, 305928) extruded steel
- Kronenbourg Original (33cl, Ball, koder : B1161600A, 11706662) aluminium
- Heineken Coolcan Edition (33cl, Ball, kod : 02656)
- Kirin Ichiban (33cl, Ball, kod : L1199100B, licensbryggd i Tyskland) körsbärsblomnings-special edition


Till sist hittades några från Holland importerade Bavaria 8•6-burkar :


- 8•6 Absinthe (25cl, Ball, kod : 9151)
- 8•6 Absinthe (50cl, Ball, kod : 9130)
- 8•6 Red (50cl, Ball, kod : 9132)
- 8•6 Gold (50cl, Ball, kod : 9121)
- 8•6 Original (50cl, Ball, kod : 9145)


Inköpsperiod : hösten 2015