måndag 22 december 2014

Nya varianter av ALLA svenska burkar (och alla burkar inom EU)

Från och med den 13:e december i år gäller nya regler inom EU, för märkning och information på "färdigförpackad mat". Och inom denna kategori faller också burkad öl !
Reglerna syftar till att det ska bli enklare och mer överskådligt för konsumenterna att förstå innehållet i den aktuella produkten. Läsbarheten skall öka sägs det. Dock har direktiven om exakt hur detta skall ske, uppfattats som vaga och otydliga. Det har inneburit att i fallet med burköl har olika bryggerier tolkat reglerna på lite olika sätt.


Några exempel :

Carlsberg har gjort det tydligare att deras produker innehåller kornmalt, genom att ta bort den tidigare näringsvärdedeklaration, så att det nu är enklare att se just "kornmalt".
Text från en hittillsvarande Pripps-burk överst, och den nya varianter under :Ett annat exempel från Åbro, där man nu valt att nu skriva "KORN" med fet text och dessutom i kursiv stil. Text från en hittillsvarande burk överst, och den nya varianter under :Undertecknad har de senaste veckorna upptäckt ett mycket stort antal nya varianter av burkar, där dessa nya regler fått genomslag. På vissa bryggeriers burkar har man valt att bara göra minimala ändringar så som t.ex. att bara göra fet eller understruken text av något enstaka ord, emedan andra bryggerier har valt att samtidigt göra fler och mer omfattande ändringar i dekorerna. Det vanligaste verkar dock vara att man passat på att samtidigt göra en del andra småändringar av diverse text (och inte bara ändra ett enda ord)
Sammanfattningsvis betyder det att vi just nu är i startgroparna för ett mycket omfattande "variant-race" ! Härliga tider m.a.o. för oss burksamlare !

Burk-Bloggen kommer den närmsta tiden att beta av alla nya varianter som upptäckts, en efter en.
Räkna med att i praktiken varenda existerande burkdekor på marknaden kommer att få en ny variant inom den närmsta tiden ! (för mindre bryggerier kan det dock ta längre tid om det är så att man sitter på stora lager av "gamla" burkar)

Dessa regler genomförs nu samtidigt inom alla EU-länder - vilket då såklart betyder att dessa förändringar också slår igen på danska, finska, och norska burkar !

För den intresserade finns Livsmedelsverkets information om de nya reglerna HÄR och HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar