söndag 23 augusti 2015

Finska burkar 2015 : en nyhetsuppdatering - del 1

Det var ett tag sedan Burk-Bloggen senast presenterade de senaste Finska burkarna som kommit ut. Men idag börjar vi en mini-artikelserie om de senaste Finska burknyheterna som finns ute. Just nu kommer ett osedvanligt stort antal nya dekorer, som till viss del beror på att man steg för steg nu inför det nya Finska pantmärket på burkarna. Detta nya pantmärke ersätter de tidigare karakteristiska "pant-pilarna" som funnits i toppen på nästan samtliga Finska burkar hittills. Och blott av den anledningen blir det en rad nya dekorvarianter - då pantpilarna i toppen av burkarna försvinner. Det verkar som om många bryggerier också samtidigt passar på att uppdatera själva basdekorerna, samtidigt som de inför det nya pantmärket.

Läs mer om det nya Finska pantmärket HÄR.


De nya Karhu-burkarna som finns ute nu är utan pantpilar. Extra intressant kanske den nya "Huurre" (som betyder "frost"). Framtiden får utvisa om detta är en tillfällig lansering, eller om den kommer att hänga kvar som en ordinarie Karhu-burk. Underst även en "Tupla-Humala" med de gamla pantpilarna, som fanns under 2014.Lapin Kulta; har ett helt nytt designspråk. (Samma "basdekor" finns ju på de svensksålda burkarna också). Härnedan standardburken i versioner på 50 cl, 44 cl, och 33 cl :


Förutom det vanliga standard-Lapin Kulta-ölet, finns även tidvis en rad andra brygg och smakvarianter. Härnedan "Luomu", "Organic" och "Dark Lager" :


En alkoholfri "Arctic Malt" (med det äldre dekorspråket, samt med pantpilar) fanns så sent som i våras till salu i Finland :Härunder fyra ytterliga intressanta nyheter :


- Garage Hard Brew Orange Peel (bryggeri : Sinebrychoff)
- Garage Hard Brew Ginger (bryggeri : Sinebrychoff)
- K Lager-olut (bryggd av Olvi, speciellt for K-matvaruaffarerna)
- Olvi IPA Iisalmi Pale Ale


Ett stort tack till den Finske storsamlaren Kjell Kämpe, som förtjänstfullt bistått med foton samt information.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar