söndag 4 mars 2018

Åland : Stallhagen-bryggeriet lanserar de första ölburkarna från Åland

Bryggeriet Stallhagen på Åland  har ryktats vara på gång med burktappning av sina öl i några år nu. Tacksamt nog, har detta slutligen rotts iland, och de första burkarna lanserades i veckan som gick.
Stallhagen har för att sticka ut, valt det ovanliga burkformatet 355 ml Sleek Can, vilket de veterligen är ensamma om i Norden gällande burköl. (Nere på kontinenten finns dock ett fåtal andra bryggerier som begagnar sig av Sleek Cans). Dessutom har man åtminstone till en början valt att etikettera sina burkar, även om man håller öppet för printade burkar framöver, om försäljningen går bra !
Man lanserar 7 olika burköl på ett bräde, och varje öl kommer i två olika burkvarianter. Dels blir det en variant anpassad för den inhemska finska marknaden (med det finska pantmärket, etc.) och dels en variant för exportmarknader (främst till Sverige-Finlands-färjorna). Dock skall frontdekorerna vara gemensamma för de båda varianterna.
Alla 7 burkar skall ha varit lanserade för den åländska marknaden tidigare i veckan, men gällande exportburkarna har man blott hunnit med 5 olika öl till dags dato. De två återstående lanseras dock inom kort.
Att åländska burkar är av speciellt intresse för svenska burksamlare, beror förstås på att det svenska språket är helt dominerande på Åland, men också på de mycket starka historiska band som finns mellan Åland och Sverige. Åland har dessutom ett mycket långt utvecklat självstyre inom Finlands ramar, som ingen annan region har i Finland.
Fronterna av de mycket snygga 5 nya exportburkarna :


- Delikat
- IPA Original
- Pale Ale
- US RED ALE
- Wild Flower


Bryggt och burkat på Åland :


Baksidan av burkarna :


EAN-sidan :


Burkarna är tillverkade av Ball, vilket skymtar i etikettspringan på en av burkarna :Lansering : vecka 9, 2018
Burktyp : etiketterade "sleek cans"
Burkvolym : 355 ml
Burktillverkare : Ball
Bryggeri : Stallhagen Ab
Ursprungsregion : Åland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar