söndag 2 september 2018

Burk-Bloggen 5 år idag !

Osannolikt nog, har Burk-Bloggen idag varit verksam i hela 5 år ! Det är på dagen prick fem år sedan som Burk-Bloggen drog igång. Första dagen visserligen bara med en avsiktsförklaring om vad som komma skulle, men redan någon dag efter publicerades den första riktiga burknyhetsartikeln, som handlade om Systembolagsburknyheterna den 2:a september 2013 :


Under årens lopp har nästintill alla artiklar handlat om ölburkar. Någon enstaka artikel har avhandlat läskburkar, flaskor, eller bryggeribesök !



Hela 1305 artiklar har hittills publicerats inklusive denna. Bland de artiklar som rönt mest intresse under dessa år återfinns följande (ej rangordnat) :

- Stödbensöl-burken   (läs artikeln HÄR)
- Samlingsartikel om The Uncharted Brewing Companys burkar   (läs artikeln HÄR)
- Morbergs 3,5% tunna   (läs artikeln HÄR)
- Brew Royal senaste 3,5%-burken   (läs artikeln HÄR)

Några iakttagelser och reflektioner över hur trenderna inom ölburkssegmentet blåst de senaste fem åren :

-  Det släpps stadigt alltfler 33 cl-burkar. Och ibland övergår bryggerierna från 50 cl till 33 cl-burkar - senaste exemplet på detta är "Arboga Originalet", som gjort denna resa.

- Etiketterade och plastfolierade burkar fanns inte alls på den svenska marknaden för fem år sedan, emedan etiketterade burkar idag släpps i allt större mängd. Än så länge är det nästan uteslutande mindre hantverksbryggerier som släpper etiketterade burkar, men i t.ex. grannlandet Finland, släpper även de lite större bryggerierna etiketterade burkar för begränsade upplage-öl. Plastfolierade burkar har blivit stort i Nordamerika, men Europa ligger efter; även om det nu kommer fler och fler burkar av den typen. Även några svenska bryggerier överväger att använda dylika burkar.

- En mindre trend är Sleek-burkar. Dessa är ganska vanliga i södra delarna av Europa, men mindre vanliga på våra breddgrader. Åländska Stallhagen inledde i våras en burksatsning som initialt bara innebar Sleek-tappat öl.



Burk-Bloggen är tillbaka imorgon igen med en ordinarie burknyhetsartikel !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar