söndag 2 september 2018

Burk-Bloggen 5 år idag !

Osannolikt nog, har Burk-Bloggen idag varit verksam i hela 5 år ! Det är på dagen prick fem år sedan som Burk-Bloggen drog igång. Första dagen visserligen bara med en avsiktsförklaring om vad som komma skulle, men redan någon dag efter publicerades den första riktiga burknyhetsartikeln, som handlade om Systembolagsburknyheterna den 2:a september 2013 :


Under årens lopp har nästintill alla artiklar handlat om ölburkar. Någon enstaka artikel har avhandlat läskburkar, flaskor, eller bryggeribesök !Hela 1305 artiklar har hittills publicerats inklusive denna. Bland de artiklar som rönt mest intresse under dessa år återfinns följande (ej rangordnat) :

- Stödbensöl-burken   (läs artikeln HÄR)
- Samlingsartikel om The Uncharted Brewing Companys burkar   (läs artikeln HÄR)
- Morbergs 3,5% tunna   (läs artikeln HÄR)
- Brew Royal senaste 3,5%-burken   (läs artikeln HÄR)

Några iakttagelser och reflektioner över hur trenderna inom ölburkssegmentet blåst de senaste fem åren :

-  Det släpps stadigt alltfler 33 cl-burkar. Och ibland övergår bryggerierna från 50 cl till 33 cl-burkar - senaste exemplet på detta är "Arboga Originalet", som gjort denna resa.

- Etiketterade och plastfolierade burkar fanns inte alls på den svenska marknaden för fem år sedan, emedan etiketterade burkar idag släpps i allt större mängd. Än så länge är det nästan uteslutande mindre hantverksbryggerier som släpper etiketterade burkar, men i t.ex. grannlandet Finland, släpper även de lite större bryggerierna etiketterade burkar för begränsade upplage-öl. Plastfolierade burkar har blivit stort i Nordamerika, men Europa ligger efter; även om det nu kommer fler och fler burkar av den typen. Även några svenska bryggerier överväger att använda dylika burkar.

- En mindre trend är Sleek-burkar. Dessa är ganska vanliga i södra delarna av Europa, men mindre vanliga på våra breddgrader. Åländska Stallhagen inledde i våras en burksatsning som initialt bara innebar Sleek-tappat öl.Burk-Bloggen är tillbaka imorgon igen med en ordinarie burknyhetsartikel !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar