tisdag 14 maj 2024

FALCON Export Ljus Lager 5,2% (50cl) : ny dekor 2024

Det var hela sju år sedan Falcon-burkarna sist fick nya dekorer. Men nu under första halvan av maj har Carlsberg (som äger varumärket "Falcon") börjat släppa helt nya Falcon-dekorer. 
Vi börjar med att kolla in den nya Export 5,2% starkölen på halvlitersformat, och följer sedan upp med de övriga burkarna inom kort.
Burkdesignen är i grund och botten ok, med den stora falken i centrum. Men färgsättningen är helt uppåt väggarna. Den nedra delen av burken är djupt mörkblå. Detta är gemensamt för alla de nya Falconburkarna. Istället är det färgen på den övre halvan av burken, som är "indikator" av vilket öl det är fråga om. T.ex. har Falcon Bayerskt en röd överdel, vilket vi kommer att se i en kommande artikel. Men åter till denna "Export". Falcons Exportburkar har alltid haft mellanblå till mörkblå som basfärg på de olika dekorerna under årens lopp. Men nu har alltså Carlsberg bestämt att Exportburken ska ha en baby-ljusblå färg.. Det är minst sagt historielöst, och man slutar aldrig förvånas över hur Carlsberg misshandlar och slarvar bort sina dyrt förvärvade varumärkens historia.
Dessutom är själva falken väldigt grovt och schematiskt ritad. Med dagens moderna tryckteknik för aluminiumburkar hade man enkelt kunna göra en betydligt mer detaljerad och snyggare falk utan problem. En missad chans helt enkelt.
Till slut måste man också notera Carlsbergs totala avsaknad av kompetent korrekturläsning av texterna på sina burkar. Carlsbergburkar avsedda för den svenska marknaden har de senaste åren oftast varit behäftade med någon slags textfel eller språkligt fel. I detta fall har man lyckats med märkligheten att avstava / dela upp ett telefonnummer på två rader, trots att det finns gott om plats för hela numret på den under raden. Och varför skrivs "BÄST FÖRE: SE BOTTEN" med versaler ?
Fronten och baksidan av den nya burken :


EAN-sidan :


Just denna burk kommer sannolikt ur den första produktionsbatchen av denna dekor, och var tillverkad av Ball i den svenska Fosiefabriken den 25:e april 2024 :Artikel om den hittillsvarande dekoren av Falcon Export, kan läsas HÄR


Först noterad : Untappd 2024 05 07
Burktillverkare : Ball
Burkvolym : 50 CL
Bryggeri : ej angivet
Bryggort : Falkenberg


Tack till Lasse Andreasson som också uppmärksammade och rapporterade om denna nyhet !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar