söndag 29 juni 2014

En dag på burkbryggeriet : Coppersmith's premiärburkar sitt "The Queen's Pale Ale"

Undertecknad hade förmånen att den 7:e maj få besöka det nystartade Coppersmith's Brewery i Västerås. Man huserar i en helt nyinredd stor lokal, med goda expansionmöjligheter. Göran Carlsson (marknadsansvarig) guidar runt och visar en del intressant utrustning. Denna analysutrustning används för att se om burkmaskinen valsat fast burklocken på ett korrekt satt :

Tyvärr måste grovt våld begås på burken, för att det ska vara möjligt att se detta tvärsnitt. Det gör ont i ett ölburkssamlarhjärta att se sådana massakrerade burkar...

De nya Coppersmith's-burkarna hade blivit rullade på REXAM i Fosie / Malmö veckan innan, och blivit levererade till bryggeriet dagen innan mitt besök. En vacker syn !
 
Inte lika vackra, var burkarna på denna pall som egentligen skulle ha gått till Royal Unibrew, men som fellevererats :
 
På plats den veckan fanns Mike från kanadensiska burktappningsmaskinstillverkaren "Cask", för att fintrimma processen (i bakgrunden skymtas VD Petri Karhukorpi) :

Datumstämpling av burkarna sker på sidan av burkens botten, i Casks maskiner. Göran och Petri kom på den briljanta idén att specialstämpla en burk åt undertecknad (som sedan så klart också fylldes med öl :-)

Efter det att alla kopplingar från öltankarna till burkmaskinen var klara, var det dags för ölburkspremiärfyllning ! Först förs burkarna över från REXAM-pallen till burkmaskinen av Göran och Petri. (provisoriskt manuellt, denna premiärdag) :

På väg ned mot själva tappningen, vänds burkarna uppochned och sköljs med vatten :

Den fantastiskt smakande The Queen's Pale Ale fylls på :

Locken droppas ned via denna anordning, och placeras så på burkarna :

Och här falsas locket fast på den snurrande burken :

De fyllda förslutna burkarna samlas här, och bryggmästaren passar på att testa ölets kvalitet :

VD:n Petri har väntat i över två år på detta ögonblick - men nu var det dags att för första gången dricka det egna ölet ur de nya egna burkarna :

En fantastiskt intressant dag är till ända. Svensk burkhistoria har skrivits - Coppersmith's är det första svenska hantverks / mikrobryggeriet som har en egen burktappningslinje. (Andra hantverksbryggerier som tidigare sålt burkad öl, så som Sigtuna och Södra, har låtit burka sina öl hos de stora drakarna i branchen)

Här nedan : orginal-prototyp-burken för Coppersmith's The Queens Pale Ale :

Säljstart : 2014 07 01
Var ? På Systembolagen i Västerås, samt i beställningssortimentet.
Missa inte : Coppersmith's övriga öl. som också lanseras den 1:a juli (på flaska tills vidare, men Burk-Bloggen håller tummarna för att även dessa kommer på burk framöver !)


Ett stort tack till Göran Carlsson och Petri Karhukorpi !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar