fredag 31 oktober 2014

Nytt finskt pantmärke

Finska aluminiumölburkar har ju sedan många år tillbaka lätt kunnat identifieras med hjälp av de s.k. "pantpilarna" och texten "PANTTI - PANT 0,15 €" som prytt toppdelen av burkarna.


Men nu blåser förändringens vindar över Finland !
Finlands motsvarighet till Returpack, "PALPA" (Suomen Palautuspakkaus Oy) har beslutat om en ändring till att istället ha ett litet ovalt pantmärke, istället för de klassiska pantpilarna. Eftersom plast och glasflaskor redan har denna symbol, ville man standardisera detta till att även gälla aluminiumburkar.


De första burkarna med det ovala pantmärket kom ut  redan i maj i år. Men under en övergångsperiod fram till slutet av 2017 kommer det att finnas burkar med både den nya och den gamla pantmärkningen i de finska butikerna.

Härunder en informationsbild i ämnet :


En reflektion ur burksamlarsynvinkel är att det är en aning synd att de klassiska pantpilarna försvinner. Undertecknad vet att det finns samlare som inte bryr sig om de har t.ex en Heineken av senaste dekoren från t.ex. Tyskland eller Danmark; bara för att burkarna ser exakt likadana ut rakt framifrån. Men de finska burkarna skilde sig tillräckligt mycket med dessa pantpilar, för att de skulle räknas som en separat dekor - och var därför speciellt åtråvärda.


Tack till Kjell Kämpe för tips !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar