torsdag 23 oktober 2014

Södra Almighty Starköl : en översikt av varianter och "feltryck"

Det lilla hantverksbryggeriet "Södra Maltfabriken" har fått rejäl skjuts på sin burkförsäljning nu när deras burkar finns i Systembolagets ordinarie sortiment. Burken lanserades i vintras, och Burk-Bloggen skrev om detta då.


Nyligen har det dykt upp några varianter och feltryck (beroende på hur man ser på saken).
Men vi börjar med de två olika huvudvarianterna som finns :


Burken till vänster är den första som kom i vintras, och har en ganska bred vit lodrät rand. Avsikten var aldrig att denna rand skulle finnas, utan det var helt enkelt ett "nybörjarmisstag" gällande designen. Undertecknad har tagit del av hur REXAMs instruktioner ser ut för att designa burkar; och de är inte helt lätta att följa..
Vad Södra Maltfabriken gjorde när man upptäckte det oönskade vita strecket, var att man ändrade designen en aning för att få "överlappande färg", och resultatet blev burken till höger.

Ända från starten har man velat ha burkar med den "frostiga" typ av lack som t.ex. Mariestads har. Och det hade också den den första varianten som såldes under vintern / våren.
Men när den uppdaterade dekoren (utan det vita lodräta strecket) skulle rullas hos REXAM gick något helt snett. Den första batchen med burkar som levererades var nämligen helt blanka !
Nästa batch / leverans  av burkar från REXAM (som nu har börjat leta sig ut på Systembolagen) har dock fått den korrekta "frostiga" lacken. Härunder bilder som visar skillnaderna i lacktyp.

Först den blanka (med batchkod "9F44G22B") :

 
 

Och här den senaste (nuvarande) korrekt frostiga burken (med batchkod "9F44G22C") :

 
 
Man ser tydligt skillnaden mellan den glasblanka lacken, och den matt frostiga lacken.
Dock är det oklart om det var fel levererat av REXAM, eller av misstag fel beställda burkar, som var själva grundorsaken till den blanklackade burken.

Huruvida man ska samla på alla tre varianterna eller ej, är såklart upp till var och en. Personligen sparar jag dock ett exemplar av varje !

Burkfakta :

Variant 1 : Lodrät vit rand, frost-lack
Release på Systembolaget : 2014 03 01
Batch-kod : 9F43A28A

Variant 2 : Överlappade tryck, blank lack
Upptäcktsdag : 2014 09 11
Batch-kod : 9F44G22B

Variant 3 : Överlappade tryck, frost-lack
Upptäcktsdag : 2014 10 22
Batch-kod : 9F44G22C

Burktillverkare (samtliga) : REXAM
Burkstorlek : 33 cl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar