lördag 2 juli 2016

Ulf Laurin, PLM, REXAM & Ball

Tidigare i veckan nåddes vi av beskedet att den legendariske tidigare PLM-chefen Ulf Laurin gått bort vid 82 års ålder. Han var V.D. för PLM 1970 - 1989; d.v.s. under en mycket expansiv tid, då öl på burk slog igenom ordentligt i Sverige. Det var också under hans tid som den nya fabriken i Fosie färdigställdes med anledning av satsningen på aluminiumburkar istället för burkar av stålplåt.
Burk-Bloggen minns Ulf genom att återge denna gamla interna specialburk från PLM (tidigt 80-tal), "Der Groſſe Ulf" :


Notera att siffrora i EAN-koden (34 05 14) är Ulf Laurins födelsedatum !
Bryggeri : Pripps
Klass : II
Burkvolym: 45 clVidare har vi också under veckan nåtts av beskedet att Ball - REXAM-affären nu slutligen är helt klar. Det här har ju varit en utdragen historia, som pågått långt över ett år. Men nu är alla legala och regulatoriska hinder undanröjda i samtliga länder där de båda företagen är verksamma. 30:e juni var den dag "Ball Corporation" officiellt övertog "REXAM PLC", och försöker man nu att titta in på REXAMs hemsida, hamnar man hos Ball.
Intressant kuriosa, är att Ball hjälpte PLM vid uppstarten av Fosiefabriken för 36 år sedan, 1980. En speciell burk rullades dels som ett test, och dels för att "föreviga" samarbetet. Burken kallades "PLM Ball Function Test" :


Mannen i den högra bilden (baksidan av burken) som benämns som "Mr.Twopiece", heter egentligen Jörgen Sallenhag, och var platschef på PLM, men sedemera även verksam på Returpack.


Vad betyder då detta för oss ölburkssamlare ?
Med tiden kommer man att återfinna Ball-logotypen på alla burkar rullade hos någon av REXAMs hittillsvarande fabriker. Så man kan kallt räkna med att alla nya burkdekorer som hädanefter rullas kommer att vara märkta "Ball". Om man även ändrar befintliga dekorer genom att ändra REXAM-loggan till en Ball-logga, återstår att se. Gissningsvis ändrar man detta i samband med att någon annan ändring av burkdekoren sker under kommande år.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar