fredag 5 augusti 2016

Ardagh Group - "AG" : ny burktillverkare

En helt ny burktillverkare har sett dagens ljus - Ardagh Group. Företaget benämns även ibland som bara "AG", och dess logotype är ett stiliserat A och ett G i en cirkel.

Detalj från ölburk

Ardagh Group har sitt huvudkontor i Luxemburg, och har varit verksam länge inom förpackningsindustrin där man är en stor aktör inom glasförpackningar. Att nu Ardagh Group slår sig in i aluminiumburkssegmentet har sin grund i Balls köp av REXAM. EU ställde som villkor för övertagandet att man samtidigt sålde av 10 burkabriker samt 2 burklocksfabriker i Europa, 7 burkfabriker och en lockfabrik i USA, en burkfabrik i Brasilien, samt utvecklings och supportcentra i Tyskland, Storbritannien, Schweiz och USA.
Ardagh Group har nu köpt samtliga av dessa, och på så sätt med en gång blivit världen tredje största aluminiumburkstillverkare. (Som en jämförelse kan nämnas att Ball efter REXAM-övertagandet nu har ca 75 burkfabriker världen över !)


En första ölburk från Ardagh Group för den svenska marknaden upptäcktes den 3:e augusti av Burk-Bloggen. Det var den av Carlsberg bryggda "Pripps Blå Extra Stark 7,2%". Artikel om den burken kan läsas HÄR.

Sannolikt kommer vi att få se många burkar framöver vara producerade av Ardagh Group.

Kuriosa : Ardagh Group finns redan representerade i Sverige med sin glasfabrik i Limmared.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar