onsdag 21 september 2016

Crowler : burköl på beställning

Burk-fenomenet "Crowler" har sitt ursprung i USA. Under många år har det varit populärt med "Growler", d.v.s. en större typ av flaska som man kunnat fylla med sitt favorit-fatöl på sin lokala pub eller mikrobryggeri, och sedan tagit med sig hem. Häromåret kom den amerikanska hantverksbryggeriburkpionjären Oskar Blues och burktillverkaren Ball med innovationen "Crowler" som substitut för de tunga och omoderna Growler-flaskorna.
Så här fungerar det : Olackade 95 cl-burkar levereras till puben eller bottle shop:en i fråga, och den potentiella kunden väljer själv vilket fatöl han vill ha Crowler-burken fylld med. Efter fyllning är det dags att falsa på ett lock på burken, och för att göra det har man en liten lockfalsningsmaskin, som på 10 sekunder falsar fast ett traditionellt stay-on-tab aluminiumlock. Se video av processen :


Då locket är på, är det dags för klisteretiketten att fästas. De flesta Crowler-etablissemang har standardiserade etiketter, som de manuellt skriver ölnamnet och tappdatumet på.
Här exempel på två olika Crowlers. dels från en bottle shop & tasting room i Nashville kallad "Craft Brewed", samt från ett hantverksbryggeri i Washington D.C kallat "DC Brau Brewing Company" :


Som synes är den vänstra Crowlern fylld med "Mill Creek Sun Splash" (ett Tennessee-öl) och inköpt 23:e augusti 2016. Den högra Crowlern är fylld med "BOTWOA" - en förkortning för "BELGIAN ON THE WINGS OF ARMAGEDDON". Ett utsökt öl om 9,2%.
Craft Brewed har en pappersklisteretikett, emedan DC Brau har en genomskinlig plastetikett.

Crowler-fenomenet växer explosionsartat i USA, och de flesta större städer har ett eller flera ställen som tillhandahåller Crowlers. Europa ligger lite efter, men skottska BrewDog erbjuder Crowlers i Storbritannien, samt också Camden Town Brewery i London.
Ingen känd Crowler-fyllare finns ännu vare sig i Sverige eller i något av de skandinaviska länderna. Men det är sannolikt bara en tidsfråga innan det lanseras även i detta hörn av världen !


Burkvolym : 1 Quart = 32 fl.oz = 95 cl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar