lördag 5 december 2020

Artikel nr. 2000 | PangPang Pettersson Porter 2020 (25 cl) : ny dekor

Dagens Burk-Bloggen-artikel är faktiskt nummer 2000 i ordning sedan starten 2013 !
Det första blygsamma livstecknet publicerades den 2:a september 2013 och den 1000:e artikeln publicerades exakt 4 år senare, d.v.s. den 2:a september 2017.  Artikel # 1000 kan läsas HÄR

Under årens lopp har informationen om nya burkar blivit alltmer detaljerad, och fotot betydligt bättre rent kvalitetsmässigt. Dessutom fotas normalt sett alla sidor av alla nya burkar numera, så att man enkelt kan gå tillbaka i arkivet och t.ex. jämföra gamla burkar med nya varianter.

Den största förändringen som skett inom området under dessa år hänger ihop med den explosionartade ökningen av nya svenska hantverksbryggerier, som också i allt större utsträckning använder sig av burkar. Coppersmith's i Västerås var det första svenska hantverksbryggeriet att själv börja burka sina öl i maj 2014 - och det då med printade burkar !  Artikel om Coppersmith's burkpremiär kan läsas HÄR

Kring våren / sommaren 2018 tog hantverksbryggeriburkning fart på riktigt, och sedan dess släpps betydligt mer än en ny svensk burk per dag (och takten är i ökande !).

En sub-trend är att många bryggerier som initialt använde sig av ambulerande burkningstjänstföretag har sedemera köpt in egna burklinor. 
Ytterligare en sub-trend är att bryggerier som för några år sedan använde sig av etiketterade burkar, nu istället köper printade burkar (främst från Ball). Exempel på detta är Stigbergets, Svartbergets, och Göteborgs Nya Bryggeri; som numera regelmässigt använder pre-printade burkar till sina storsäljare.


Men förutom tillbakablickande reflektioner, ska vi också ta en titt på dagens nya burk :


PangPang Pettersson Porter 2020 (25 cl) : ny dekor

Hökarängens mest obalanserade bryggeri (jo dom beskriver sig själva ungefär så i god humoristisk anda !) har släppt vad som är sveriges blott andra 25 cl-burköl i historien. Det handlar om en porter kallad "Petterson Porter" och namnet kommer sig av dräparen Christer Pettersson. Ölet bryggdes och flasktappades förra gången 2014 och har med åren fått en liten legend / kult-status över sig. 
Den gamla flaskan :

Foto : @pangpangbrewery

Den nya burktappade versionen har fått tillägget "2020", vilket i bästa fall och möjligen kan indikera att det blir ett årligt återkomande släpp av detta öl.

Fronten av den nya burken :


Baksidan :


Den lilla burken rymmer blott 25 cl :



Först noterad : PangPang Brewery Instagram 2020 11 20 
Säljstart på Systembolaget : 2020 12 01
Burktyp : olackad etiketterad aluminiumburk
Burkvolym : 25 CL
Bryggeri : PangPang Brewery

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar