söndag 1 maj 2016

Norska nyheter våren 2016

Som vanligt händer det en hel del intressanta saker på andra sidan kölen. Trots att ölpriserna tillhör de högsta i världen, så blomstrar mikrobryggerimarknaden, och samtidigt hakar de stora drakarna på med intressanta burknyheter.

Hoppy Joe American Red Ale är en ny burk från hantverksbryggeriet Lervig :Nøgne Ø är ytterligare ett i raden av norska hantverksbryggerier som insett fördelarna med att burka sitt öl, och släpper nu en rad olika burkar i en strid ström. Senaste fyndet är "Blonde" :Ringnes i Norge har nyligen släppt en mycket intressant miniserie med Carlsbergburkar kallad "Vintage Label Series", där hittills två burkar är kända. Här "Carlsberg Lager Kjøbenhavn" :Den andra burken i serien : "Carlsberg Lageröl Kiøbenhavn" :Ægir Bryggeri är ett litet men mycket hyllat och prisbelönat mikrobryggeri från den lilla byn Flåm i Norge. Man har beslutat att storsatsa på burktappning av sitt öl, och siktar på att ha hela 14 olika burkar till september i år ! Till en början är 8 olika burkar tillkännagivna och redan rullade och på väg ut på hyllorna, med releasedatumden 2:a maj :


- Naglfare Nut Browne Ale
- Sumbel Porter
- Ægir India Pale Ale
- Witbier Belgian White Beer
- Vetlebror Session IPA
- Rallar Amber Ale
- Dag Sitrus Pale Ale
- Bøyla Blonde Ale

Ægir köper sina burkar från burktillverkaren Crown. Samarbetet med  Crown har också inneburit att man som blott andra bryggeri i Europa, får möjligheten att använda Crowns patenterade "360"-lock. D.v.s. de lock som är helt avrivbara (bla.a. det amerikanska hantverksbryggeriet "Sly Fox" använder dessa lock på några av sina produkter i USA)Här en av de ytterligare burkar som senare i år är i antågande; Sommar :Ett stort tack till Lasse Andreasson som upptäckt de nya Hoppy Joe, Nøgne, och Carlsberg !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar