lördag 5 november 2016

Storbritanniska hantverksbryggeriburkar : en utblick

Storbritannien är sannolikt det land i Europa som producerar flest hantverksbryggeriburkar. (Överlägset flest hantverksbryggeriburkar produceras i USA och Kanada) Här en litet urval av några av den senaste tidens nya  burkar.
Fem olika burkar från Magic Rock Brewing. de fyra första (från vänster räknat) är rullade (tryckta) standardburkar; emedan burken längst till höger är en klisteretikettsburk. Intressant är att de fyra rullade burkarna har det svenska "PANT 1 KR"-märket samt svensk text. I likhet med många andra hantverksbryggeriburkar från Storbritannien (och faktiskt även på sistone - USA) lägger bryggerierna till det svenska pantmärket utifall att export skulle bli aktuellt någon gång i framtiden.


- High Wire Grapefruit, Grapefruit Pale Ale
- Inhaler, Jucy Pale Ale
- Dark Arts, Surreal Stout
- Common Grounds,Triple Coffee Porter
- Rule of Third, India Pale Ale
- Moor Union'Hop
- Moor PMA
- 40 FT ("LARGER, 4.8%)
- 40 FT (PÄLE, 4.1%)
- Wild Beer India Pale Ale
- Wild Beer Pale Ale
- Brewdog Albino Squid Assassin
- Charles Wells DNA

Intressant fakta om (den 3:e burken) "Brewdog Albino Squid Assassin" är att denna burk var påtänkt att lanseras via Systembolaget, men stoppades i allra sista sekund p.g.a. de drakoniskt stalinistiska regler som styr vad som Systembolaget kan tillåta på sina hyllor, ut burkdekorsynvinkel.
Se här i denna detaljförstoring av burkdekoren - tre olika skjutvapen avbildade !


Tanken bakom förbudet är väl ungefär som så, att om Hr. Svensson ser tecknade handeldvapen i en humoristisk situation avbildad på ölburken, kommer han att momentant förvandlas till massmördare..
Burken kom dock senare istället att säljas på bla.a. Finlandsfärjor, pubar och ölmässor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar